Käy Valvatilla!

Peuranpolun kulkija löytää Valvatin n. 7 km Salamajärveltä pohjoiseen.

Valvatti on hieno kokonaisuus, jonka keskiössä on autiotupana toimiva entinen metsänvartijan talo saunoineen.
Noin kilometrin päässä talosta pohjoiseen on hieno Iso-Valvatin lintujärvi, jonka rannalla on lintutorni.
Isolta Valvatilta reilu 2 km itään on Vähä-Valvatti, jonka Jääskenniemessä on katettu nuotiopaikka, vanhaa metsää ja muinaisia asuinpaikkoja. Ainakin kesäkuun alussa siellä huusi kuikka.

POIKKEA POLULTA!
Läksimme maastokartassa näkyvää, Ison Valvatin itäpuolella kulkevaa polkua pohjoiseen. Vanhaksi, käytöstä poistetuksi Metsähallituksen retkeilypoluksi osoittautuneen polun jäänteet kulkivat juuri ja juuri kuivan maan puolella. Ne seurailivat aikoinaan 1920-luvulla lasketun järven rantatöyrästä. Meidän polkumme kuitenkin kulki kurkien kansoittaman Ison Valvatin märkää reunamaa. Polku on merkitty talviseksi kelkkareitiksi.

Polun päästä löytyivät vanhan Koiviston talon jäänteet sekä jo kauan sitten metsittyneitä peltosarkoja. Niitten pohjoisnurkasta lähtee Valvatinnevalle polku, joka on vanhaa retkeilyreittiä. Siitä ovat vielä jäljellä lahot, mutta juuri ja juuri vielä kantavat pitkospuut. Niiden löytäminen heinien, sammalten ja varpujen keskeltä oli paikoin vaikeaa.

Valvatinneva on osa isoa soidensuojelualuetta ( 5,5 km x 2,5-3 km). Näin pääsimme muutamaksi tunniksi Peuranpolulta poikkeamalla uudenlaiseen tunnelmaan.

Teksti ja kuvat: Ritva Kupari